niedziela, 26 stycznia 2014

Zupa z dorszem i makaronem ryżowym


Zupa z dodatkiem dorsza lub innej ryby to  ciekawa alternatywa dla osób, które nie lubią smaku i zapachu ryb. Wartości odżywcze ryby zostaną zachowane, a nie będzie ona tak wyczuwalna jak w tradycyjnych daniach.

Składniki (4 porcje):
kilka dużych pieczarek (5-6 sztuk)
2 średnie marchewki
połowę brokuła
kilka liści kapusty pekińskiej
duży kawałek pora
4  świeże filety z dorsza (po 150 g)
puszkę kukurydzy
puszkę pomidorów w kawałkach
pół opakowania makaronu ryżowego
opakowanie kiełków ( ja użyłam kiełków rzodkiewki)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ulubione przyprawy


Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlej wodę do 2/3 jego wysokości i doprowadź ją do wrzenia. (warto wcześniej pokroić warzywa co ułatwi późniejszą pracę). W mniejszym garnku wstaw wodę na makaron i przyrządź go według przepisu na opakowaniu.

Zacznij od dokładnego umycia pieczarek, pokrojenia ich na talarki i obgotowania (około 10 minut). Następnie odcedź je.

Marchewkę pokrój w drobne słupki, brokuła podziel na różyczki, por pokrój w półtalarki, kapustę pekińską poszatkuj. Czosnek drobno posiekaj. Do garnka wlej pomidory z puszki (całą zawartość), następnie grzyby i marchewkę. Po kilku minutach dodaj czosnek i por, na końcu kapustę pekińską i filety z dorsza, które można wcześniej pokroić w kostkę. Przypraw zupę do smaku.


Gotuj całość aż do momentu kiedy ryba będzie gotowa (około 15 minut), a warzywa lekko twarde.


Na talerzu ułóż wcześniej ugotowany makaron, posyp go kukurydzą, nalej porcję zupy, posyp kiełkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz