niedziela, 26 stycznia 2014

Chrupiące kotleciki z kaszy jęczmiennej

Składniki:
2 szklanki kaszy jęczmiennej
sól
1 cebula
1 łyżka masła
1 szklanka ziemniaków puree
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
pieprz
2 jajka
2 łyżki zmielonych orzechów, słonecznika lub siemienia lnianego ( zamiast bułki tartej)

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj  na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Obraną cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. W misce dokładnie wymieszaj kaszę (musi być zwarta, bo inaczej kotlety będą się rozklejać), ziemniaki, mąkę, cebulę, sól, pieprz. Formuj płaskie kotlety. Panieruj je w roztrzepanym jajku i zmielonych dodatkach. Smaż na rozgrzanym oleju ( niewielka ilość) z obu stron na złoty kolor. Podaj z sosem chrzanowym lub jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz