Składniki:
2 szklanki kaszy jęczmiennej
sól
1 cebula
1 łyżka masła
1 szklanka ziemniaków puree
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
pieprz
2 jajka
2 łyżki zmielonych orzechów, słonecznika lub siemienia lnianego ( zamiast bułki tartej)
Sposób przygotowania:
Kaszę
ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Obraną cebulę drobno
posiekaj, zeszklij na maśle. W misce dokładnie wymieszaj kaszę (musi być
zwarta, bo inaczej kotlety będą się rozklejać), ziemniaki, mąkę,
cebulę, sól, pieprz. Formuj płaskie kotlety. Panieruj je w
roztrzepanym jajku i zmielonych dodatkach. Smaż na rozgrzanym oleju (
niewielka ilość) z obu stron na złoty kolor. Podaj z sosem chrzanowym
lub jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz