Często pieczemy pizzę na grubym cieście, które nie dostarcza nam
żadnych wartości odżywczych, a w zamian daje zbędne kalorie. W pizzy
istotne są DODATKI, ciasto ma być tylko podstawą, na której je
umieścimy. Przedstawiam domową pizzę na cienkim cieście z mąki
pełnoziarnistej.
Pizza z papryką, serkiem, porem, brokułem i tuńczykiem.
Wersja z szynką, brokułami, papryką i porem.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Sposób przygotowania:
Do ciepłej wody dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na chwilę. Do miski
przesiej mąkę, sól, połącz z drożdżami. Wyrabiaj ciasto, odstaw do
wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką. Po upływie tego czasu
rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek. Rozgrzej piekarnik do
maksymalnej temperatury (min. 230 stopni).
Ciasto nałóż na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na samą blachę posypaną mąką.
Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i startym serem. Posyp ulubionymi
dodatkami, zagnieć brzegi do środka. Ja dodałam to, co akurat miałam
w lodówce. Wszystko zależy od waszych upodobań. Pizzę pieczemy do czasu aż brzegi
się zarumienią.
Sos do pizzy:
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii razem z łodygami (można dodać ok. 2 łyżki suszonej)
garść oregano
sól i pieprz
szczypta cukru
Składniki wrzuć do blendera i miksuj aż do uzyskania konsystencji sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz