niedziela, 26 stycznia 2014

Pizza na pełnoziarnistym cieście

Często pieczemy pizzę na grubym cieście, które nie dostarcza nam żadnych wartości odżywczych, a w zamian daje zbędne kalorie. W pizzy istotne są DODATKI, ciasto ma być tylko podstawą, na  której je umieścimy. Przedstawiam domową pizzę na cienkim cieście z mąki pełnoziarnistej.


Pizza z papryką, serkiem, porem, brokułem i tuńczykiem.


Wersja z szynką, brokułami, papryką i porem.

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól




Sposób przygotowania:
Do ciepłej wody dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na chwilę.  Do miski przesiej mąkę, sól, połącz z drożdżami. Wyrabiaj ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 230 stopni).
Ciasto nałóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na samą blachę posypaną mąką. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i startym serem. Posyp ulubionymi dodatkami, zagnieć brzegi do środka. Ja dodałam to, co akurat miałam w lodówce. Wszystko zależy od waszych upodobań. Pizzę pieczemy do czasu aż brzegi się zarumienią.

Sos do pizzy:
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii razem z łodygami (można dodać ok. 2 łyżki suszonej)
garść oregano
sól i pieprz
szczypta cukru

Składniki wrzuć do blendera i miksuj aż do uzyskania konsystencji sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz