Surowy tort jabłkowy składa się z owoców i orzechów! Wymaga długich
przygotowań, ale samo wykonanie trwa bardzo krótko. Tort zrobiłam na
urodziny mojego chłopaka, a ponieważ staramy się nie jeść ciast i tortów
zawierających rafinowany cukier i białą mąkę skusiłam się na zrobienie
ciasta, które jest bardzo popularne w świecie surowej żywności i przede
wszystkim ZDROWE.
Pierwszym krokiem
jest moczenie przez 48 godzin 100 g orzechów włoskich w wodzie
zmieniając ją rano i wieczorem. 24 godziny moczymy 3 x po 100 g daktylów
bez pestek, oraz 2 x po 100 g migdałów bez skórki i 100 g rodzynek.
Tort składa się ze spodu, "masy" i wierzchu.
SPÓD
100 g namoczonych daktyli odciskamy, wrzucamy do blendera. Miksujemy
razem ze 100 g migdałów i łyżeczką skórki z pomarańczy ( miksujemy tylko
trochę, kawałki migdałów fajnie chrupią podczas pałaszowania )
Naczynie
do tarty smarujemy olejem rzepakowym lub tortownicę wykładamy papierem do
pieczenia/folią aluminiową. Przekładamy otrzymaną masę na spód naczynia i dociskamy.
Czekamy aż zastygnie. Można włożyć do lodówki na 2 godziny.
MASA
4-5 jabłek kroimy w drobną kostkę i zalewamy sokiem z pomarańczy na kilka godzin.
3-4 jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i pozostawiamy w ich własnym soku.
Do
dużej miski wsypujemy jabłka, dodajemy pokrojone orzechy włoskie (100
g), rodzynki (100 g), zmiksowane daktyle (100 g), pół łyżeczki gałki
muszkatołowej, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę skórki cytrynowej. Wszystko
razem dokładnie mieszamy i wykładamy na spód naszego ciasta. Dociskamy.
WIERZCH
100
g migdałów miksujemy w blenderze z 100 g daktyli razem z wodą której
się moczyły. Miksujemy dość dokładnie na jednolitą masę i smarujemy nią
wierzch ciasta.
Układamy na torcie plasterki jabłka i pomarańczy. Posypujemy gałką muszkatołową i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz