niedziela, 26 stycznia 2014

Ryba w folii


Do przygotowania takiego dania potrzebne nam będą filety lub ryba w całości. Folię aluminiową rozłóż na płaskiej powierzchni, wysmaruj ją pędzelkiem umoczonym w oliwie z oliwek. Filety lub rybę dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Połóż na folię i wierzchnią warstwę wysmaruj oliwą. Przypraw z obu stron solą i pieprzem oraz tymiankiem, który podczas pieczenia (a raczej parowania) uwalnia swój piękny aromat. Rybę udekoruj plastrami i skrop sokiem z cytryny.

 Folię uformuj w szczelną "kopertę", zawiń boki, aby sok powstający podczas pieczenia nie wyciekł. Tak przygotowaną rybę włóż do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Piecz 15-20 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ryby, sprawdzaj zatem czy jest już gotowa. Powinna być miękka i soczysta. Jeśli dłużej pozostawisz ją w piekarniku stanie się sucha.



Po otworzeniu folii całą kuchnię wypełnia zapach tymianku i cytryny:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz