niedziela, 26 stycznia 2014
Zupa szczawiowa
Składniki:
250 g świeżego szczawiu
1 łyża masła
sól, pieprz
1 l wywaru mięsnego
szklanka śmietany do zup
łyżeczka mąki
jajka lub razowy chleb
Sposób przygotowania:
Szczaw przebrać, odrzucić łodyżki, opłukać, osączyć, posiekać. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić szczaw, udusić, dodając odrobinę soli i pieprzu.
Zagotować wywar, do gorącego włożyć szczaw, wymieszać, przyprawić śmietaną dokładnie rozmieszaną z mąką, doprowadzić do wrzenia, zestawić.
Podawać z ugotowanymi jajkami. Zupa smakuje też ze świeżo ugotowanymi ziemniakami , ale można ją podać z ciemnym pieczywem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz