niedziela, 26 stycznia 2014

Faszerowane cukinie



Po powrocie z wakacji w ogrodzie czekały na mnie "spore" cukinie, więc od razu zabrałam się za ich przygotowywanie! Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Ma delikatny smak, a co ciekawe nie pobiera z ziemi szkodliwych substancji i metali ciężkich. Faszerowane cukinie to szybkie i proste danie. Proponuję dziś farsz jarski z kaszą jaglaną, która jest najbardziej  lekkostrawna ze wszystkich kasz. Dostarcza pełnowartościowego białka i obfituje w  żelazo.



Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 małe cukinie lub jedna duża
1 czerwona cebula
2 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
10 dag żółtego sera (gouda, edamski)
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie przepłucz. Zalej taką ilością osolonego wrzątku, by kasza była przykryta, gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środki. Obraną cebulę i pomidory pokrój w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkę oraz cukinię (wydrążony środek), dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną kaszę i pomidory, wymieszaj. Napełnij połówki cukinii, posyp startym serem. Piecz 20 min w 200 stopniach lub ułóż cukinie na naczyniu do gotowania na parze i gotuj 20-25 minut. Ja wybrałam sposób z parowarem. Wówczas gotuj kaszę 10 minut krócej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz