niedziela, 26 stycznia 2014

Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym

Dziś coś dla wielbicieli serów pleśniowych. Uwielbiam szpinak i wszystkie jego odsłony, a zapach podsmażanego na oliwie czosnku uważam za jeden z najlepszych zapachów w kuchni ! Danie bardzo proste i pyszne:) Zachęcam do odkrywania nowych smaków i czerpania prawdziwej przyjemności z gotowania:)


 Składniki:
250 g penne pełnoziarnistego lub z pszenicy durum
pierś z kurczaka
100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur błękitny)
miseczka szpinaku świeżego lub 2 kostki mrożonego
100 g jogurtu naturalnego
łyżeczka masła
4 ząbki czosnku (2 ząbki do marynaty, 2 do szpinaku)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem,  zamarynuj w oliwie i przeciśniętym przez praskę czosnku. Odstaw na 30 minut.
Ugotuj makaron al dente. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć mięso. Smaż kilka minut do zrumienienia. Przełóż do miseczki. Świeży szpinak zanurz we wrzątku aż zmięknie, odcedź. Na patelnię dodaj łyżeczkę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż. Dodaj szpinak, ser pleśniowy. Mieszaj aż do rozpuszczenia sera. Dodaj jogurt, sól i pieprz. Wymieszaj razem z mięsem. Powstałym sosem polej makaron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz