niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasto otrębowe



Składniki:
2 szklanki otrębów orkiszowych (można użyć dowolnych)
3 jajka
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki mleka 0,5 % (możesz użyć roślinnego)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie garść śliwek suszonych i garść żurawiny


 Sposób przygotowania: 
Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i cukier z wanilią. Powoli dodawaj żółtka, jednocześnie mieszaj. Kakao wymieszaj z otrębami i proszkiem do pieczenia, połącz z resztą. Na koniec dodaj mleko, śliwki suszone, żurawinę. I tak powstałą masę wylej do keksówki (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-55 minut. Ciasto ma specyficzny smak otrąb i jest trochę suche, ale doskonale smakuje posmarowane  powidłami własnej roboty :)

Przepis zaczerpnięty od  kotlet.tv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz