Przepis na szybką sałatkę idealną na kolację, przyjęcie czy wizytę niespodziewanych gości. Podstawą jest mix sałat. Jest on o tyle wygodny, że sałata została już wcześniej umyta, więc wystarczy przełożyć ją do miski. A całe opakowanie to zaledwie 20 kcal ! Z dodatkami i sosami możecie eksperymentować. Przedstawiam Wam wersję, która dostarczy nie tylko antyoksydantów, minerałów, ale również pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów.
Składniki:
opakowanie miksu sałat
opakowanie liści szpinaku
puszka tuńczyka (warto kupić tuńczyka lepszej jakości, należy zwrócić uwagę na to, aby był w sosie własnym i w jednym zwartym kawałku)
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek extra Virgin
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Na suchej, rozgrzanej patelni upraż pestki dyni i nasiona słonecznika, uważaj jednak, aby się nie przypaliły. Szpinak dokładnie umyj i usuń ogonki, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z miksem sałat oraz z uprażonymi pestkami i nasionami. W małej miseczce przygotuj sos. Oliwę, sok z cytryny i miód połącz dokładnie ze sobą mieszając energicznie łyżką (możesz również taki sos przygotować w małym słoiczku, wtedy połączysz składniki potrząsając zamkniętym słoikiem). Polej nim sałatkę. Tuńczyka odsącz i podzielił na mniejsze kawałki. Całość wymieszaj i gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz