niedziela, 26 stycznia 2014
Batoniki z bakaliami
Składniki:
250 g płatków owsianych
125 g suszonych owoców ( morele, śliwki, figi, daktyle)
75 g rodzynek (lub żurawiny)
75 g pokrojonych migdałów bez skórki
50 g zmielonych migdałów
50 g ziaren sezamu
50 g pokrojonej w kosteczkę gorzkiej czekolady
50 g orzechów laskowych
łyżka ciemnego kakao
150 g masła *
5-6 łyżek brązowego cukru
5 łyżek płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Kwadratową blachę (23 cm) wyłóż pergaminem. Płatki, suszone owoce, orzechy, sezam, czekoladę włóż do miski i wymieszaj.
W rondelku rozpuść masło, miód i cukier. Gotuj 4 minuty.Wlej do bakalii i energicznie mieszaj. Przełóż na blachę i piecz 20 minut. Wyjmij na kratkę i zostaw do wystygnięcia. Włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokrój na podłużne batoniki. Przechowuj w hermetycznie zamkniętym pudełku, oddzielając każdy batonik pergaminem.
* masło możesz zastąpić olejem kokosowym, wtedy nie trzeba używać piekarnika.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz