niedziela, 26 stycznia 2014

Orzeźwiajacy kefir na upalne dni


Kefir to idealny napój na upalne dni. Jest lepiej trawiony niż mleko, dostarcza wapnia i pełnowartościowego białka. Mogą go pić ludzie nietolerujący laktozy, która podczas procesu fermentacji została rozłożona do cukrów prostych. Zawiera korzystne dla naszego układu pokarmowego bakterie, dlatego spożywanie go jest wskazane po terapii antybiotykami, przy różnych schorzeniach przewodu pokarmowego.  Może hamować rozwój nowotworu jelita grubego! Wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz perystaltykę jelit.

 
Porcja:
150 ml kefiru naturalnego
garść owoców leśnych mrożonych (mrożone borówki, truskawki, maliny, jagody lub świeże owoce, które masz pod ręką)
pół banana
łyżeczka zarodków pszennych
łyżeczka otrębów ( u mnie granulowane otręby o smaku porzeczki)

Zimny kefir wlej do blendera, dorzuć pokrojonego banana oraz owoce i zmiksuj. Przelej do szklanki i posyp zarodkami i otrębami, by wzmocnić wartość odżywczą i dostarczyć organizmowi drogocennego błonnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz