Życie na diecie eliminacyjnej jest bardzo ekscytujące, a czas spędzony w kuchni często kończy się małymi sukcesami.
Składniki:
biała fasola około 500 g (najlepiej Duży Jaś)
2 marchewki
szklanka otrąb gryczanych
duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cząber, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Fasolę
namocz na noc w przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotuj ją (w tej
samej wodzie) z dodatkiem cząbru do miękkości. Na oliwie zeszklij
pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Marchew
zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ugotuj na półtwardo (dodałam też
garstkę czerwonej soczewicy i ugotowałam ją razem z marchewką). Otręby
namocz w gorącej wodzie. Fasolę odcedź i zmiksuj w blenderze, dodaj
pozostałe składniki oraz przyprawy. Wymieszaj lub zmiksuj (ja wolę
"mniej pasztetową" konsystencję, więc wymieszałam składniki łyżką).
Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
posmaruj przetartymi pomidorami. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez godzinę.
Przepis zaczerpnięty ze strony: http://dietabezmleczna.blogspot.com/2012/06/wege-pasztet-z-fasoli.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz