niedziela, 26 stycznia 2014

Pasztet z fasoli

Życie na diecie eliminacyjnej jest bardzo ekscytujące, a czas spędzony w kuchni często kończy się małymi sukcesami.







Składniki:
biała fasola około 500 g (najlepiej Duży Jaś)
2 marchewki
szklanka otrąb gryczanych
duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cząber, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Fasolę namocz na noc w przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotuj ją (w tej samej wodzie) z dodatkiem cząbru do miękkości. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ugotuj na półtwardo (dodałam też garstkę czerwonej soczewicy i ugotowałam ją razem z marchewką). Otręby namocz w gorącej wodzie. Fasolę odcedź i zmiksuj w blenderze, dodaj pozostałe składniki oraz przyprawy. Wymieszaj lub zmiksuj (ja wolę "mniej pasztetową" konsystencję, więc wymieszałam składniki łyżką). Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj przetartymi pomidorami. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

Przepis zaczerpnięty ze strony: http://dietabezmleczna.blogspot.com/2012/06/wege-pasztet-z-fasoli.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz