niedziela, 26 stycznia 2014

Fasolka po bretońsku z kiełbasą jałowcową


Składniki:
fasola Duży Jaś
kiełbasa jałowcowa 400-500 g
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
opakowanie zagęszczonego soku pomidorowego
puszka pomidorów lub pomidory świeże (bez skórki)- zmiksuj w obu przypadkach
majeranek, sól, pieprz, papryka ostra/słodka, kminek/cząber
oliwa

Sposób przygotowania:
Fasolę zalej na noc dużą ilością przegotowanej wody. Następnie gotuj w tej samej wodzie pod przykrywką do miękkości (ok. 1,5 godz.) z dodatkiem kminku lub cząbru. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulkę i czosnek. Kiełbasę jałowcową pokrój w bardzo drobne półtalarki, wrzuć na patelnie, wymieszaj, podsmażaj. Do fasoli dodaj zagęszczony sok pomidorowy, zmiksowane pomidory, kiełbasę, cebulę, czosnek i przyprawy. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 30 minut aż wszystkie smaki się połączą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz