Rośliny strączkowe są cennym źródłem białka roślinnego, którego brakuje statystycznemu Polakowi. Kotleciki sojowe to świetna
odskocznia od tradycyjnych kotletów z mięsa.
Składniki:
szklanka ugotowanej soi lub soi z puszki
1/2 szklanki świeżego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka masła
koperek
1 duże jajko lub 2 małe (możesz zastąpić siemieniem lnianym wymieszanym w wodzie, w proporcji 1:3)
sól, pieprz
zmielone siemię lniane
Soję
zmiel w malakserze lub blenderze na gładką masę. Dodaj jajko,
koperek, sól, pieprz. Świeży szpinak zblanszuj ( włóż na chwilę do
wrzątku aż zmięknie) i przełóż do małego garnka, podsmaż razem z
czosnkiem i masłem. Szpinak dodaj do soi. Formuj kotleciki,
obtocz w siemieniu lnianym. Zwilżoną w oliwie gazą wysmaruj
patelnię i smaż kotleciki aż do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz