niedziela, 26 stycznia 2014

Deser z malinami


Szybki i łatwy w przygotowaniu deser z malinami. W sezonie  zachęcam do użycia świeżych owoców. Jeśli używacie mrożonych należy je rozmrozić i odsączyć ze soku.

Składniki na dwie porcje:
200 gram malin
2 łyżki cukru pudru
kruche herbatniki
100 g serka mascarpone
2 łyżki kefiru
1 galaretka malinowa

Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Kiedy ostygnie włóż ją do lodówki.  Herbatniki pokrusz na małe kawałki. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub wkładając do torebki foliowej i wałkując kilka razy wałkiem do ciasta. Cukier puder przygotowałam z brązowego cukru demerara  za pomocą blendera, który kryształki zamienił w proszek. Do miski włóż mascarpone, kefir i maliny oraz cukier puder i miksuj aż do połączenia składników ze sobą. Ułóż w wysokiej szklance  warstwami. Na sam spód herbatniki, następnie pokrojoną w kostkę galaretkę i krem z malinami. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem wierzch kremu posyp otrębami i malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz