niedziela, 26 stycznia 2014

Pieczone kartofelki

Pierwsze młode ziemniaki cechują się doskonałym smakiem, a upieczone  w skórce nie tracą zbyt wiele substancji odżywczych. Zawierają dużo potasu i nie są takie kaloryczne (około 70 kcal w 100 g) ! Ziemniaki nie cieszą się dobra opinią, ale to dlatego, że dodajemy do nich tłuste sosy i smażone dodatki co podnosi ilość kalorii. Jeśli je upieczemy w skórce, podamy z jogurtem naturalnym i dodamy świeży koperek będą nas dobrze odżywiać i pomogą chudnąć.

Piekarnik ustaw na 200 stopni. Młode ziemniaki  wyszoruj szczoteczką i przekrój na pół. Rozłóż je na posmarowanej oliwą blaszce skórką do góry i posyp rozmarynem. Piecz około 30 minut- to zależy od wielkości ziemniaków- moje były wielkości piłeczki do tenisa stołowego. Po tym czasie warto sprawdzić wykałaczką czy są już miękkie.







Posyp solidnie posiekanym świeżym koperkiem.






Podaj z jogurtem naturalnym lub odtłuszczonym jogurtem greckim. Ziemniaki w środku są miękkie i smaczne, a skórka złocista i chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz