niedziela, 26 stycznia 2014
Kiszone ogórki
Ogórki same w sobie nie mają wiele wartości odżywczych, ale kiedy je ukisimy nabierają mocy! Podwajają bowiem ilość witaminy C, B6 i B12! Polecane są w anemii, usuwają nadmiar wody z organizmu, a także oczyszczają go z toksyn.
Jak kisić ogórki?
Ogórki gruntowe lub szklarniowe oczyść i ułóż ciasno w słoikach lub glinianym naczyniu. Do każdego słoika dodaj ząbek czosnku, kawałek chrzanu, kilka gałązek kopru razem z baldachimami, po dwa liście czarnej porzeczki, winogrona, wiśni, malin. Zalej ciepłą zalewą : na 1 litr wody łyżka soli. Słoiki mocno zakręć i pozostaw w nasłonecznionym miejscu do zakiszenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz