niedziela, 26 stycznia 2014

Placuszki z cukinii





Składniki:
2 małe cukinie
garść  liści szpinaku
50 g sera feta
1  ząbek czosnku
garść świeżych liści mięty
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
1 małe jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Sposób wykonania:
Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na kilka minut. Ser feta pokrusz. Szpinak, czosnek i miętę posiekaj. Cukinia w tym czasie puści sok, więc odciśnij ją. Trzeba w niej zostawić jak najmniej wody, w przeciwnym razie placki będą się rozsypywać. Następnie zmiel orzechy w blenderze, rozbij jajko, dodałaj sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Formuj placki i smaż je na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Sałatka:
2 duże pomidory
pęczek pietruszki
kawałek pora
50 g sera feta
sól, pieprz

Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę. Posiekałaj pietruszkę i pora. Ser pokrój w kwadraciki. Wszystko przypraw, wymieszaj i podaj do placków z cukinią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz