niedziela, 26 stycznia 2014

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Składniki na 2 porcje:
200 g mielonego mięsa z indyka
50 g chleba razowego
4 łyżki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
średniej wielkości marchewka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
pomidory w puszce w kawałkach ( odsącz )
350 ml bulionu warzywnego
100 g brązowego ryżu
1 liść laurowy
łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Chleb pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Polej mlekiem i zostaw do nasiąknięcia. Dodaj mięso, startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i formuj kuleczki. Pomidory odsącz i włóż do garnka. Dodaj rosół (wcześniej ugotowany), liść laurowy, doprowadź do wrzenia. Ryż gotuj przez 20 minut w osobnym garnku. Po upływie tego czasu dodaj go do pomidorów i wrzuć kuleczki z mięsa. Trzymaj na wolnym ogniu 10 minut aż ryż i mięso będą gotowe. Wyjmij liść, wsyp natkę pietruszki, dopraw jeśli to konieczne. Jeśli używasz białego ryżu możesz wrzucić go od razu do pomidorów razem z mięsem. Ryż brązowy wymaga dłuższego czasu gotowania (30 min.) i dlatego jest z nim trochę zamieszania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz