Składniki na 2 porcje:
200 g mielonego mięsa z indyka
50 g chleba razowego
4 łyżki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
średniej wielkości marchewka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
pomidory w puszce w kawałkach ( odsącz )
350 ml bulionu warzywnego
100 g brązowego ryżu
1 liść laurowy
łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Chleb
pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Polej mlekiem i zostaw do
nasiąknięcia. Dodaj mięso, startą marchewkę, przeciśnięty przez
praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i formuj
kuleczki. Pomidory odsącz i włóż do garnka. Dodaj rosół
(wcześniej ugotowany), liść laurowy, doprowadź do wrzenia. Ryż
gotuj przez 20 minut w osobnym garnku. Po upływie tego czasu dodaj
go do pomidorów i wrzuć kuleczki z mięsa. Trzymaj na wolnym ogniu
10 minut aż ryż i mięso będą gotowe. Wyjmij liść, wsyp natkę
pietruszki, dopraw jeśli to konieczne. Jeśli używasz białego ryżu
możesz wrzucić go od razu do pomidorów razem z mięsem. Ryż brązowy
wymaga dłuższego czasu gotowania (30 min.) i dlatego jest z nim trochę
zamieszania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz