niedziela, 26 stycznia 2014

Sok z trawy pszenicznej


Sok z trawy pszenicznej to superpokarm, który ma niezwykły wpływ na nasze ciało. Zawiera bowiem chlorofil, który jest bardzo podobny do hemoglobiny. Dostarcza tlen do każdej komórki ciała,ochrania  organizm przed wolnymi rodnikami i działaniem promieniowania. Dzięki niemu mnóstwo osób na świecie poprawiło swoje zdrowie. Zawiera witaminy K, B17, B12, kwas foliowy, K, C, E, A. Trawa pszeniczna może służyć nam przez cały rok.



Aby wyhodować trawę pszeniczną potrzebujesz:

-BIO ziaren pszenicy (to bardzo ważne, aby kupić ekologiczne nasiona, bez pestycydów i zanieczyszczeń),
-doniczki (może być także plastikowe pudełko lub tacka),
-ziemi (bez chemicznych dodatków, najlepiej z kompostu; jeśli kupujesz ziemię w sklepie ogrodniczym, możesz wzbogacić ją w korzenie z poprzedniego zasiewu trawy).

Namocz nasiona w wodzie ( przez 24 godziny). Następnie pozostaw je w zaciemnionym miejscu przez 3 dni i spryskuj wodą raz dziennie. Przygotuj doniczkę (lub pudełko) z warstwą ziemi ( min. 3cm), równomiernie rozłóż nasiona na powierzchni i spryskaj wodą. Pojemnik nakryj wilgotną ściereczką (codziennie ją zwilżaj) lub folią aluminiową (zrób w niej dziurki). Po 3 dniach odkryj pojemnik, wystaw go na światło słoneczne (np. parapet), spryskaj wodą. Podlewaj jeśli będzie taka potrzeba. Trawa jest gotowa do "zbioru" kiedy osiągnie długość 15 cm (12-15 dni). Zetnij ją nożyczkami, następnie wyciśnij sok. Użyj  wyciskarki ręcznej lub mechanicznej. Jeśli takiej nie posiadasz, użyj blendera/miksera (miksuj trawę z wodą, a następnie przeciśnij przez gazę). Połącz z sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy lub z innych owoców.

O jej cudownych właściwościach przeczytacie tutaj http://davidicke.pl/forum/cud-i-magia-soku-z-trawy-pszenicznej-t8804.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz