Torcik marchewkowy polany gorzką czekoladą o smaku i zapachu imbiru i
pomarańczy. Wilgotne, świeże i dietetyczne ciasto:) Przepis
zaczerpnięty z Rewolucji na talerzu. Porcja 492 kcal.
Ciasto:
400g marchewki
4 jajka (możesz zastąpić 4 łyżkami siemienia lnianego rozmieszanego w 12 łyżkach wody)
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
skórka z 1/2 pomarańczy
3 cm startego imbiru
po 1 łyżce orzechów nerkowca, migdałów i rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
Krem:
400 g twarożku śmietankowego 4% tłuszczu
sok z ½ pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka miodu
Polewa:
100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady min. 70 %
sok z 1/4 pomarańczy
Sposób przygotowania:
Ciasto: Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, imbir na małych oczkach. Dodaj
posiekane orzechy i rodzynki, esencję waniliową, startą skórkę z
pomarańczy, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Żółtka utrzyj z
miodem. Ubij pianę z białek. Połącz wszystkie składniki, na końcu powoli dodaj pianę. Okrągłą formę 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 min. Wyjmij i ostudź.
Krem: Twarożek utrzyj z esencją waniliową, startą skórką z pomarańczy,
sokiem z pomarańczy i łyżeczką miodu. Czekoladę rozpuść z dodatkiem
soku z pomarańczy w kąpieli wodnej.
Upieczone i wystudzone ciasto
przekrój na pół, tak by powstały dwa krążki. Spodni krążek posmaruj
kremem i przykryj drugim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmaruj rozpuszczoną
czekoladą. Udekoruj i wstaw na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz