niedziela, 26 stycznia 2014

Torcik marchewky z imbirem i pomarańczami

Torcik marchewkowy polany gorzką czekoladą o smaku i zapachu imbiru i pomarańczy. Wilgotne, świeże i dietetyczne ciasto:) Przepis zaczerpnięty z Rewolucji na talerzu. Porcja 492 kcal.


Ciasto:
400g marchewki
4 jajka (możesz zastąpić 4 łyżkami siemienia lnianego rozmieszanego w 12 łyżkach wody)
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
skórka z 1/2 pomarańczy
3 cm startego imbiru
po 1 łyżce orzechów nerkowca, migdałów i rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
 
Krem:
400 g twarożku śmietankowego 4% tłuszczu
sok z ½ pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka miodu

 Polewa:
100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady min. 70 %
sok z 1/4 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Ciasto: Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, imbir na małych oczkach. Dodaj posiekane orzechy i rodzynki, esencję waniliową, startą skórkę z pomarańczy, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Żółtka utrzyj z miodem. Ubij pianę z białek. Połącz wszystkie składniki, na końcu powoli dodaj pianę. Okrągłą formę 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 min. Wyjmij i ostudź.

Krem: Twarożek utrzyj z  esencją waniliową, startą skórką z pomarańczy, sokiem z pomarańczy i łyżeczką miodu. Czekoladę rozpuść z dodatkiem soku z pomarańczy w kąpieli wodnej.

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół, tak by powstały dwa krążki. Spodni krążek posmaruj kremem i przykryj drugim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Udekoruj i wstaw na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz