niedziela, 26 stycznia 2014

Domowe frytki z ketchupem

Masz ochotę na frytki, a odmawiasz ich sobie z uwagi na to, że niezdrowe? Masz rację. Są niezdrowe, ponieważ zawierają tłuszcz, w którym zostały usmażone i którego się "napiły". Jeśli ziemniaki upieczemy nie będą kaloryczne, a chrupiące i smaczne!


Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki podobne do frytek, ale nieco większe. Rozłóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj lekko oliwą z oliwek i posyp rozmarynem lub oregano czy papryką słodką, to już zależy od gustu. Piecz mniej więcej 25 minut w około 200 stopniach aż skórka będzie złocista, a frytki miękkie w środku.

Frytki są smakowite bez żadnych dodatków, ale jeśli bardzo lubicie ketchup to podaję przepis z Rewolucja na talerzu:


1 puszka pomidorów
10 suszonych śliwek
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
garść listków bazylii
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
Sól, pieprz
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i ketchup gotowy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz