Masz ochotę na frytki, a odmawiasz
ich sobie z uwagi na to, że niezdrowe? Masz rację. Są niezdrowe,
ponieważ zawierają tłuszcz, w którym zostały usmażone i którego się
"napiły". Jeśli ziemniaki upieczemy nie będą kaloryczne, a chrupiące i
smaczne!
Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój
na kawałki podobne do frytek, ale nieco większe. Rozłóż na dużej
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj lekko oliwą z oliwek i
posyp rozmarynem lub oregano czy papryką słodką, to już zależy od
gustu. Piecz mniej więcej 25 minut w około 200 stopniach aż skórka
będzie złocista, a frytki miękkie w środku.
Frytki są smakowite bez żadnych dodatków, ale jeśli bardzo lubicie ketchup to podaję przepis z Rewolucja na talerzu:
1 puszka pomidorów
10 suszonych śliwek
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
garść listków bazylii
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
Sól, pieprz
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i ketchup gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz