niedziela, 26 stycznia 2014

Przysmak z soczewicy


Rynek Jeżycki obfituje w stoiska ze  świeżymi warzywami i owocami. Trudno przejść obojętnie! Jak zwykle spontaniczne zakupy i wymyślone dania w stylu "wrzucam do garnka wszystko co mam pod ręką" okazały się być najlepsze. Łatwy w przygotowaniu, jednogarnkowy przysmak.


Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
1 por
pół cebuli
4 ząbki czosnku
papryka czerwona
4 duże pieczarki
2 marchewki
1 pietruszka
pół kalarepy
puszka pomidorów krojonych
przyprawy: pieprz, vegeta naturalna, zioła prowansalskie i odrobina soli

Sposób przygotowania:
Soczewicę wrzuć do wrzątku i gotuj przez 20 minut w osobnym garnku. Kalarepę, paprykę, cebulę i pieczarki  pokrój w drobną kostkę, por w półtalarki,  marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce, a czosnek posiekaj. Podsmaż warzywa w zależności  od stopnia twardości. Najpierw kalarepa, następnie pietruszka i marchewka, cebula, pieczarki, por, czosnek. Całość dopełni smak pomidorów i ugotowana soczewica. Połącz wszystko razem i dodaj przyprawy.

Wyszły około 4 porcje, resztę schowałam w plastikowe pojemniczki. Można je zamrozić lub umieścić w lodówce i spożyć w ciągu najbliższych dni.
Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz