Dzieciaki uwielbiają gofry! Niestety najczęściej robimy je z białej mąki pozbawionej błonnika i minerałów. Zamieniłam białą mąkę na ciemną, dodałam otręby i zarodki pszenne. Nikt nie zwrócił na to uwagi i jak zwykle wszyscy zajadali się ze smakiem, a ja miałam satysfakcję, że udało mi się "przemycić" coś zdrowego.
Składniki:
2 jajka
0,5 l mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukry trzcinowego
2 łyżki masła
3 czubate łyżki otrębów owsianych
1 łyżeczka zarodków pszennych
mąka pełnoziarnista pszenna
Z podanych składników stwórz ciasto i dodaj tyle mąki, aby odpowiadało konsystencji "ciasta na gofry". Wymieszaj dokładnie i wlewaj porcjami do gofrownicy. Gotowe gofry posyp cukrem pudrem i ulubionymi owocami.
Wakacyjny gofr na plaży |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz