niedziela, 26 stycznia 2014
Ciasto marchewkowe
Składniki:
2 jajka
200 g cukru
150 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
200 g marchewki
50 g orzechów włoskich
75 g ananasa
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
Sposób przygotowania:
Orzechy drobno posiekaj. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach. Ubij jajka do podwojenia objętości. Dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wciąż ubijając, dolewaj ciągłym, cieniutkim strumieniem olej lub oliwę. Do masy wsyp marchewkę, orzechy, drobno pokrojonego ananasa i wiórki kokosowe. Mąkę wymieszaj z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. Przesiej i dodaj do ciasta. Połącz wszystkie składniki. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, piecz 60 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz