niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasteczka owsiane z otrębami



Składniki:
około 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
30 g płatków owsianych
20 g otrębów pszennych lub orkiszowych
70 g cukru trzcinowego
4 łyżki mleka
50 g masła

Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj płatki, otręby i cukier. Wymieszaj i połącz z masłem. Następnie dodaj mleko i zagnieć. Z powstałej masy formuj wałek i zawiń w pergamin. Włóż go do lodówki na 45 minut. Po tym czasie odwiń ciasto z pergaminu i pokrój je na plasterki. Piecz w 190 stopniach przez 12-13 minut.

Ciasteczka najbardziej smakują maczane w zimnym mleku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz