Ciasteczka owsiane są zdrową przekąską, mogą posłużyć na drugie śniadanie do pracy i szkoły.
Składniki:
2 dojrzałe banany
jabłko
3 łyżki miodu
szklanka płatków owsianych górskich
pół szklanki płatków żytnich
pół szklanki otrębów owsianych lub gryczanych
4 łyżki orzechów włoskich/laskowych
4 łyżki rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W małym garnuszku rozgrzej miód, dodaj starte jabłko i cynamon, podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu ok. 5 minut. Orzechy podziel na mniejsze kawałki. Banany pokrój w plasterki. W blenderze zmiksuj banany, dodaj mus z jabłek, zmiksuj. Masę wymieszaj z płatkami i otrębami oraz orzechami i rodzynkami. Na dużej blaszce rozłóż papier do pieczenia. Z powstałej masy formuj płaskie ciasteczka. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku (termoobieg) przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz