niedziela, 26 stycznia 2014

Szejk z jarmużem

Jarmuż jest niezwykle cenną rośliną, niestety trudno kupić go w polskich sklepach. Postanowiłam wyhodować go w ogródku. Ten pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę! Jarmuż jest odporny na wszelkie niesprzyjające warunki klimatu. Nie jest mu straszna nawet sroga zima. 

Pod względem wartości odżywczych daleko przewyższa inne rośliny. Ma tak dużo właściwości, że trudno wszystko wymienić, dlatego uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

Filiżanka jarmużu to jedynie 35 kalorii, a dodatkowo prawdziwa kopalnia wartości odżywczych. W takiej porcji znajdziesz:
 
5 g błonnika,
15% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B,
40% dziennego zapotrzebowania na magnez,
180% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
200% dziennego zapotrzebowania na witaminę  C,
1000% dziennego zapotrzebowania na witaminę K,
spore ilości kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, żelaza i fosforu. 
 
W smaku jarmuż jest dosyć gorzki, ale razem z owocami nadaje się do przygotowania szejków. Oto jeden z nich ( około dwie porcje):

2 gruszki
1 jabłko
4 śliwki
szklanka wody
2-3 garście jarmużu
2 daktyle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz