Pod względem wartości odżywczych daleko przewyższa inne rośliny. Ma tak dużo właściwości, że trudno wszystko wymienić, dlatego uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.
Filiżanka jarmużu to jedynie 35 kalorii, a dodatkowo prawdziwa kopalnia wartości odżywczych. W takiej porcji znajdziesz:
5 g błonnika,
15% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B,
40% dziennego zapotrzebowania na magnez,
180% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
1000% dziennego zapotrzebowania na witaminę K,
15% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B,
40% dziennego zapotrzebowania na magnez,
180% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
1000% dziennego zapotrzebowania na witaminę K,
spore ilości kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, żelaza i fosforu.
2 gruszki
1 jabłko
4 śliwki
szklanka wody
2-3 garście jarmużu
2 daktyle
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz