niedziela, 26 stycznia 2014
Botwinka
Czas kiedy w ogródku rosną młode buraczki prosi się aż o przygotowanie botwinki! Jest to bardzo prosty i szybki chłodnik dostarczający wielu składników odżywczych.
Młode liście mają dużo witamin. Są bogatym źródłem białka i soli mineralnych. Buraczki cechują się intensywnie czerwonym kolorem, który zawdzięczają antocyjanom chroniącym nas przed nowotworami, a uszkodzonym komórkom przywracają prawidłową konstrukcję. Korzystne działanie buraków odczuwają osoby cierpiące na niewydolność wątroby, której komórki chroni zawarta w burakach betaina (pobudza też wydzielanie żółci, a razem z metioniną ułatwia odtruwanie wątroby z metali ciężkich). Obfitują w kwas foliowy oraz kobalt, które są niezbędne do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Ze względu na zawartość szczawianów buraki nie są wskazane dla osób mających kamienie i piasek w nerkach.
Składniki na 2 porcje:
1 pęczek młodej botwinki
1/2 l bulionu
sok z cytryny
sól, pieprz
śmietanka do zup 12 %
2 jajka ugotowane na twardo
pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Botwinkę starannie umyj, posiekaj buraczki i liście, wrzuć do wrzącego bulionu, dodaj sok z cytryny, gotuj 5 minut. Przypraw, dodaj śmietankę i jajka. Posyp solidnie posiekanym koperkiem. Zupę podaj schłodzoną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz