niedziela, 26 stycznia 2014
Placek na maślance
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki naturalnej
0,5 szklanki oliwy lub oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2,5 szklanki mąki
Kruszonka: po 100 g mąki, cukru i masła.
Sposób przygotowania:
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj maślankę i olej. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, wszystko przesiej i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj i wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całe ciasto pokryj borówką (około 250 g).
Kruszonka: do małej miski wsyp mąkę, cukier i masło, ugnieć i pokryj ciasto odrywając kawałki kruszonki.
Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piecz przez 40-45 minut.
Ten placek znika w jedno popołudnie! Jest wilgotny i przepyszny. Można do niego użyć każde świeże owoce jak i te z kompotu np. truskawki, śliwki, morele. Im więcej dodasz owoców tym placek będzie zdrowszy, ale mniej wyrośnięty.
Wersja ze śliwkami:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz