niedziela, 26 stycznia 2014

Pasztet z soczewicy i cukinii


Strączkowy pasztet warzywny. Często będzie gościł na moim stole !

Składniki:
młoda cukinia średniej wielkości
pół szklanki soczewicy czerwonej
duży ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki ziaren słonecznika
2 łyżeczki lnu mielonego
3 łyżki płatków owsianych
sól, pieprz
oliwa z oliwek
keksówka

Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na tarce (grube oczka). Na patelnię dodaj łyżkę oliwy i przesmaż cukinię ok. 10 min. Odsącz dokładnie na sitku. Soczewicę ugotuj w małej ilości wody (pilnuj aby się nie rozgotowała), pod koniec gotowania dodaj płatki owsiane. Do blendera przełóż cukinię, dodaj soczewicę, słonecznik, przyprawy, siemię lniane, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zblenduj do takiej konsystencji jaką lubisz. Powstałą masą wypełnij keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz