Niezwykle pyszny, bardzo aromatyczny i odżywczy tort z cukinii.
Prosty i szybki w wykonaniu- zawsze wychodzi. Zupełna odskocznia od
niezdrowych ciast i tradycyjnych smaków. Nie ma w nim
białej mąki, cukru czy margaryny. Chrupiące pestki fig i lekkość cukinii
sprawiają, że chce się go jeść i jeść:) Bez wyrzutów możemy sobie na to
pozwolić, bo jedna porcja zawiera niewiele kalorii (396) w stosunku do
ciast tradycyjnych(815). Przepis zaczerpnięty z Rewolucji na talerzu.
Składniki na ciasto:
300g cukinii
4 jajka (ewentualnie 4 łyżki siemienia lnianego rozmieszanego w 12 łyżkach wodach)
100 g mielonych migdałów
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
skórka z 1 cytryny (wcześniej ją sparz)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Krem:
100 g suszonych fig
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych śliwek
50 g płatków migdałowych
1 łyżeczka miodu
skórka z 1 cytryny
3 utarte ziarna kardamonu
200 ml wody
200 g gęstego jogurtu light (bałkańskiego lub greckiego)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Cukinie zetrzyj na dużych oczkach, umieść na sitku, posól. Zostaw
na ok. 20 min, żeby puściła sok. Po tym czasie odciśnij ją z
nadmiaru wody. Żółtka utrzyj z miodem. Dodaj cynamon, gałkę
muszkatołową, kardamon, startą skórkę z cytryny, mielone migdały i
proszek do pieczenia/sodę. Wymieszaj. Dodaj bardzo dobrze odciśniętą cukinię,
wymieszaj. Na koniec powoli dodawaj ubite białka, mieszaj łyżką. Przelej do okrągłej formy do pieczenia (średnica 21 cm). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 min. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój w poprzek tak, by powstały dwa krążki.
Krem:
Wszystkie składniki oprócz jogurtu pokrój i wrzuź do garnka.
Duś przez 25 min na wolnym ogniu aż owoce się rozgotują. Po
wystudzeniu wymieszaj z jogurtem. Gotowym kremem przełóż ciasto,
zostawiając część kremu do posmarowania na wierzchu i bo bokach. Na
wierzchu posyp skórką z połowy cytryny i pokrojoną w kostkę jedną
figą, daktylem i płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na min. 2 h,
podaj schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz