niedziela, 26 stycznia 2014

Paluszki z łososia

Zazwyczaj ryba gości na naszych stołach raz w tygodniu. To zdecydowanie za mało! Ryby morskie zawierają kwasy omega-3, które chronią nasze serce, układ krążenia, mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu,poprawiają koncentrację, pomagają zwalczać reumatyzm, spowalniają starzenie się komórek, a nawet mają działanie przeciwnowotworowe. Ułatwiają  przepływ i wchłanianie wapnia, sodu. Łagodzą bóle menstruacyjne i wahania nastroju. Łosoś zawiera  witaminy D, B12 i B6, a także selen, fosfor i magnez.


Składniki na 4 porcje:
450 g świeżego filetu z łososia bez skóry
3 łyżki mąki z pełnego ziarna
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 lekko ubite jajko
75 g (3/4 szklanki) pokruszonego ciemnego chleba (najlepiej żytniego)
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
675 g ziemniaków
200 g rozmrożonego groszku
5 łyżek mleka odtłuszczonego
2 łyżki masła
1 łyżki oliwy z oliwek
posiekany koperek

Sposób przygotowania:
Filet oczyść, umyj, osusz. Pokrój go na paski o szerokości 2,5 cm. Do płytkiej miski wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem. W innym naczyniu rozbij jajko. W trzecim umieść okruszki chleba i skórkę z cytryny. Każdy kawałek łososia obtocz w mące, następnie w jajku i chlebie. Ziemniaki ugotuj, 2 minuty przed końcem gotowania dodaj groszek. Całość odcedź. Połącz z mlekiem, masłem i koperkiem na gładkie puree. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć paluszki, smaż na małym ogniu kilka minut z obu stron aż panierka będzie złocistobrązowa. Podaj z puree z ziemniaków i groszku, udekoruj cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz