Zazwyczaj ryba gości na naszych stołach raz w tygodniu. To
zdecydowanie za mało! Ryby morskie zawierają kwasy omega-3, które
chronią nasze serce, układ krążenia, mają dobroczynny wpływ na
funkcjonowanie mózgu,poprawiają koncentrację, pomagają zwalczać
reumatyzm, spowalniają starzenie się komórek, a nawet mają działanie
przeciwnowotworowe. Ułatwiają przepływ i wchłanianie wapnia, sodu.
Łagodzą bóle menstruacyjne i wahania nastroju. Łosoś zawiera witaminy
D, B12 i B6, a także selen, fosfor i magnez.
Składniki na 4 porcje:
450 g świeżego filetu z łososia bez skóry
3 łyżki mąki z pełnego ziarna
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 lekko ubite jajko
75 g (3/4 szklanki) pokruszonego ciemnego chleba (najlepiej żytniego)
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
675 g ziemniaków
200 g rozmrożonego groszku
5 łyżek mleka odtłuszczonego
2 łyżki masła
1 łyżki oliwy z oliwek
posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Filet oczyść, umyj, osusz. Pokrój go na paski o szerokości 2,5 cm.
Do płytkiej miski wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem. W innym
naczyniu rozbij jajko. W trzecim umieść okruszki chleba i skórkę
z cytryny. Każdy kawałek łososia obtocz w mące, następnie w jajku i
chlebie. Ziemniaki ugotuj, 2 minuty przed końcem gotowania dodaj
groszek. Całość odcedź. Połącz z
mlekiem, masłem i koperkiem na gładkie puree. Na patelni rozgrzej
oliwę. Wrzuć paluszki, smaż na małym ogniu kilka minut z obu stron
aż panierka będzie złocistobrązowa. Podaj z puree z ziemniaków i
groszku, udekoruj cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz