niedziela, 26 stycznia 2014
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Pasztet, który smakuje na ciepło jak i na zimno. Nadaje się na posiłek w pracy/szkole. Jego zapach już podczas pieczenia, sprawiał, że nie mogliśmy doczekać się pierwszego kęsa. Pasztet idealny.
MAG dziękuję Ci! http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2012/08/pasztet-z-kaszy-jaglanej-i-czerwonej.html
Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy (suchej)
pół szklanki kaszy jaglanej
80 g pestek dyni (uprażonych i zmielonych drobno)
½ piersi z kurczaka (250-300 g)
2 marchewki starte na tarce
1 cebula
1 ząbek czosnku zmiażdżony
3-4 łyżki oliwy z oliwek
200 ml przetartych pomidorów
1 łyżka mielonego lnu
½ łyżeczki oregano
sól, pieprz
foremka typ keksówka
Sposób przygotowania:
Pestki dyni upraż na suchej patelni i zmiksuj drobno w blenderze. Kaszę jaglaną ugotuj w proporcjach 1 porcja kaszy na 3 porcje wody. Soczewicę gotuj we wrzącej wodzie razem z marchewką przez około 15 minut, aż będzie miękka, odcedź. Pierś z kurczaka zmiel w blenderze lub przy użyciu maszynki. Cebulę, czosnek podsmaż na oliwie, na złoty kolor. Do dużej miski przełóż ugotowaną kaszę, marchew, soczewicę oraz zmieloną dynię, wymieszaj, dodaj zmielone mięso, len i podsmażoną cebulę z czosnkiem, znów całość wymieszaj. Wlej przecier z pomidorów, dopraw. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę (lub wymieszaj łyżką jeśli nie odpowiada Ci konsystencja pasztetu). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, napełnij masą i zapiekaj ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Wystudź.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz