niedziela, 26 stycznia 2014

Naleśniki z otrębami




Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
szklanka mleka
2 łyżki nasion słonecznika
jajko
sól, pieprz


Farsz: 
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jabłka
łyżka miodu



Sposób przygotowania:
Nasiona słonecznika i otręby zmiksuj w blenderze na pyłek i wymieszaj z mąką. Żółtko połącz z mlekiem, białko ubij na pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj mleko z mąką, otrębami i słonecznikiem , ciasto delikatnie połącz z białkiem. Smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu (wacik nasącz oliwą i przetrzyj patelnię tylko dla pierwszego naleśnika). Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj odrobinę modu i cynamon, wszystko wymieszaj podgrzewając na patelni. Nałóż na naleśniki i zawijaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz