niedziela, 26 stycznia 2014

Ryba po grecku

Ryba:
500 g filetów z dorsza
łyżka oliwy
łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki curry
łyżeczka miodu
sól, pieprz

Składniki na farsz:
1 czerwona papryka
4 duże marchewki
1/2 pora
duży ząbek czosnku
cebula
łyżka oliwy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ryba. 
Filety umyj, oczyść i wysusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sos sojowy, curry. Natrzyj marynatą filety z obu stron i odstaw do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15-20 minut. Możesz również usmażyć ryby na patelni (bez tłuszczu).
2. Farsz.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę, a por w półtalarki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj paprykę, marchew i por. Duś pod przykryciem 10 minut. Podlewaj wodą (1/2 szklanki). Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, papryką. Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu ok. 3-5 minut.   

Przepis zaczerpnięty od http://abcdietaodkuchni.blogspot.com/2013/12/ryba-po-grecku.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz