niedziela, 26 stycznia 2014

Risotto verde

Do prawdziwego risotto używa się ryżu arborio i białego wina. Risotto kocha też dobrej jakości masło, więc nie pozbawiajmy go tej przyjemności:)


 Składniki na 2 porcje:
średniej wielkości cukinia
150 g ryżu arborio
1/2 l wywaru z  warzyw
1/4 szklanki białego wina
10 cm pora
100 g fasolki szparagowej
garść świeżego szpinaku
szczypta tymianku
szczypta chilli
łyżeczka masła
sól, pieprz
oliwa z oliwek extra vergine


Sposób przygotowania:
Pokrój por w talarki , cukinię w półtalarki,  szpinak na drobne cząstki. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i podsmaż por razem z ryżem do zrumienienia. Dodaj chilli i tymianek, sól, cukinię i fasolkę szparagową. Wlej wino (alkohol wyparuje, a smak pozostanie) i gotuj aż do wyparowania. Dodaj chochlę wywaru. Pozwól, aby ryż go wchłonął. A wtedy dolej kolejną chochlę i tak do czasu aż ryż będzie miękki. Na samym końcu wrzuć szpinak i masło. Czekaj aż wszystko połączy się ze sobą. Risotto jest naprawdę przepyszne. Zazwyczaj robię wersję "oszczędnościową"  składającą się z ryżu, cukinii, pora, wywaru i przypraw:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz