Do prawdziwego risotto używa się ryżu arborio i białego wina. Risotto
kocha też dobrej jakości masło, więc nie pozbawiajmy go tej
przyjemności:)
Składniki na 2 porcje:
średniej wielkości cukinia
150 g ryżu arborio
1/2 l wywaru z warzyw
1/4 szklanki białego wina
10 cm pora
100 g fasolki szparagowej
garść świeżego szpinaku
szczypta tymianku
szczypta chilli
łyżeczka masła
sól, pieprz
oliwa z oliwek extra vergine
Sposób przygotowania:
Pokrój por w talarki , cukinię w półtalarki, szpinak na drobne cząstki. Na
rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i podsmaż por razem z ryżem
do zrumienienia. Dodaj chilli i tymianek, sól, cukinię i fasolkę
szparagową. Wlej wino (alkohol wyparuje, a smak pozostanie) i
gotuj aż do wyparowania. Dodaj chochlę wywaru. Pozwól, aby ryż
go wchłonął. A wtedy dolej kolejną chochlę i tak do czasu aż ryż
będzie miękki. Na samym końcu wrzuć szpinak i masło. Czekaj aż
wszystko połączy się ze sobą. Risotto jest naprawdę przepyszne.
Zazwyczaj robię wersję "oszczędnościową" składającą się z ryżu,
cukinii, pora, wywaru i przypraw:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz