W spaghetti kluczową rzeczą jest dobrze ugotowany makaron - w dużej ilości osolonej wody, al dente czyli na półtwardo. Świetnie nadają się do tego makarony z pszenicy durum. Sos według tradycyjnej włoskiej receptury powinien być gotowany aż dwie godziny. Mój przepis jest jednak ekspresowy :-)
Składniki na dwie porcje:
300 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka ( można użyć wieprzowe lub wołowo-wieprzowe)
250 g makaronu spaghetti durum (lub pełnoziarnistego)
przetarte pomidory 300 ml (używam Passata)
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
parmezan lub inny ser twardy do posypania gotowego dania
sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę lub olej rzepakowy, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj wcześniej przyprawione solą, pieprzem i papryką mięso mielone. Podsmaż. Całość zalej przetartymi pomidorami, przypraw bazylią i oregano. Pozostaw na wolnym ogniu kilka minut. Makaron wrzuć do dużej ilości osolonego wrzątku, ugotuj na półtwardo. Odcedź ( nie przelewaj zimną wodą), ułóż na talerzach, polej sosem. Możesz także wrzucić makaron do sosu i całość dokładnie ze sobą wymieszać - tak robi się w tradycyjnej wersji, myślę jednak, że ta wygląda bardziej estetycznie :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz