poniedziałek, 27 października 2014

Smalec wegański

Zupełnie roślinny, zdrowy smalec ! :-)


Składniki:

puszka białej fasoli
duża cebula
2 ząbki czosnku
małe, lekko kwaśne jabłko
majeranek
sól, pieprz
olej rzepakowy
+ ogórki kiszone

Cebulę pokrój w pióra, podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj posiekany czosnek. Fasolę odsącz z zalewy i zmiksuj za pomocą blendera. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zblendowaną fasolkę i jabłko dodaj na patelnię do cebulki, podsmażaj. Teraz kolej na przyprawy, ja dodałam majeranek ok 2 łyżeczki, sół i pieprz. Smalec jest już gotowy, wystarczy przełożyć go do miseczki lub w słoik i schować do lodówki. Jest tak dobry i aromatyczny, że znika w jeden dzień, więc lepiej mieć go w zasięgu ręki :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz