Delikatny sos na bazie warzyw, z dodatkiem kurczaka jako podstawa dania z ryżem.
Do przygotowania ok 1,5 litra wywaru warzywnego potrzebne są:
2 l wody
2 marchewki
1 pietruszka
pęczek koperku
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kawałek pora
sól
2 liście laurowe
3 kuleczki ziela angielskiego
łyżka dobrego masła (extra)
Do dania z ryżem dodatkowo:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki śmietany
mąka do zagęszczenia
filet z piersi kurczaka (400 g)
ryż paraboliczny 100 g
Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek i koperek posiekaj. Do rozgrzanego garnka wrzuć kawałek masła, rozpuść. Dodaj cebulę i czosnek następnie marchewkę, pietruszkę i por. Podsmażaj i mieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Zalej całość wodą (1,5-2 l). Dodaj sól, koperek, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu ok 20-25 minut. Taki wywar warzywny możesz użyć do wielu potraw, wtedy nie należy kroić tak drobno warzyw, aby można je było łatwo odcedzić.
Do dania z ryżu podziel filety na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię teflonową (nie potrzeba tłuszczu), podsmaż krótko tylko do zamknięcia porów. Następnie przełóż do garnka z wywarem i warzywami. Gotuj ok. 15 minut. Dodaj 2 łyżki śmietany do zup i sok z cytryny. Do zagęszczenia użyj mąki zmieszanej z wodą. Sos podaj z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz