Ryż paraboliczny ma zbliżone wartości odżywcze do ryżu brązowego, gotuje się go 2 razy krócej, a po ugotowaniu ma specyficzną konsystencję i zachowuje sypkość. Ugotowany na mleku roślinnym (u mnie ryżowe) jest lekkostrawny i może posłużyć jako podstawa deseru czy lekkiego śniadania. Uwielbiam połączenie tych dwóch składników z melonem, który ma niepowtarzalny smak i ZAPACH :)
Do przygotowania jednej porcji potrzebujesz:
5 łyżek ryżu parabolicznego
1 szklankę mleka ryżowego
1 łyżkę syropu z agawy lub innego "słodzidła"
3 plastry melona
Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu, ale do gotowania użyj mleka zamiast wody. Dodaj szczyptę soli, łyżkę syropu z agawy/miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego. Kiedy ryż będzie już półtwardy przelej całość do miseczki, podaj z kawałkami melona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz