poniedziałek, 13 października 2014

Lazania bez beszamelu w wersji light

Lasagne to włoski makaron, a także tradycyjne danie z jego użyciem. Zapieka się go z mięsem wołowo-wieprzowym i beszamelem - sosem na bazie mleka, masła i mąki. Dziś przepis na polską lazanię drobiową w odchudzonej wersji w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek.



Składniki:

400 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
10 płatów makaronu lasagne
500 ml pomidorów (przecier w butelce lub kartoniku)
mozzarella w kostkach
5-6 dużych pieczarek
papryka
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
pęczek koperku
słodka papryka, bazylia
pieprz
sól

Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokrój w drobną kostkę, cebulę, czosnek i koperek posiekaj. Na patelnię wlej odrobinę oleju rzepakowego, podsmaż pieczarki. Następnie zlej z patelni wodę, którą puściły pieczarki. Kolejnie podsmaż cebulkę i czosnek, a także paprykę. Mięso przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj je na patelnię, podsmaż. Duś całość pod przykryciem kilka minut. Zalej pomidorami (przecier, nie koncentrat), wymieszaj i pozostaw na małym ogniu. Dopraw. Do garnka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, posól. Zanurz w niej płaty makaronu, gotuj kilka minut.


W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie (zaczynając od makaronu) makaron, farsz, mozzarellę, makaron... aż do wyczerpania zapasów ;) zakończ układając makaron i posypując go mozzarellą. Nałóż pokrywę, zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz