poniedziałek, 6 października 2014

Mój sposób na ... królika

Mięso z królika jest najlepszym mięsem dla alergików, małych dzieci, osób odchudzających się. W moim rodzinnym domu to niezwykle delikatne i smaczne mięso gości na stole bardzo często. Dlatego chciałabym podzielić się z Wami sposobem, w jaki królik przyrządzany jest w moim domu. Tradycyjnie podajemy go z jasnym sosem, gotowanymi ziemniakami oraz z buraczkami lub kapustą kiszoną.


Sposób przygotowania:

Jeśli mięso z królika jest świeże (w całości) należy je poporcjować i zamrozić na kilka dni, aby "skruszało", podobny zabieg należy wykonać w przypadku dziczyzny. Po kilku dniach leżakowania w zamrażarce mięso należy odmrozić i ułożyć w brytfannie lub misce. 

Tak przygotowane porcje zalej białym winem (szklanka), połączonym z wodą (szklanka), natrzyj majerankiem, rozmarynem, solą i pieprzem oraz papryką. Do marynaty dodaj również cebulę pokrojoną w pióra oraz drobno posiekany czosnek. Tak zamarynowane mięso włóż do lodówki na całą noc. Rano obróć mięso na drugą stronę. W południe zacznij gotowanie. Marynatę odlej do miseczki, mięso przełóż na talerz, do bryfwanny dodaj odrobinę oleju i podsmażaj kawałki mięsa ze wszystkich stron do zarumienienia. Następnie duś na małym ogniu 1,5-2 godziny (do miękkości), dolewając stopniowo marynatę. 

Z tym rodzajem mięsa trzeba się napracować, ale warto, bo smak jest nieoceniony !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz