Sposób przygotowania:
Jeśli mięso z królika jest świeże (w całości) należy je poporcjować i zamrozić na kilka dni, aby "skruszało", podobny zabieg należy wykonać w przypadku dziczyzny. Po kilku dniach leżakowania w zamrażarce mięso należy odmrozić i ułożyć w brytfannie lub misce.
Tak przygotowane porcje zalej białym winem (szklanka), połączonym z wodą (szklanka), natrzyj majerankiem, rozmarynem, solą i pieprzem oraz papryką. Do marynaty dodaj również cebulę pokrojoną w pióra oraz drobno posiekany czosnek. Tak zamarynowane mięso włóż do lodówki na całą noc. Rano obróć mięso na drugą stronę. W południe zacznij gotowanie. Marynatę odlej do miseczki, mięso przełóż na talerz, do bryfwanny dodaj odrobinę oleju i podsmażaj kawałki mięsa ze wszystkich stron do zarumienienia. Następnie duś na małym ogniu 1,5-2 godziny (do miękkości), dolewając stopniowo marynatę.
Z tym rodzajem mięsa trzeba się napracować, ale warto, bo smak jest nieoceniony !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz