wtorek, 14 października 2014

Omlet bananowy z serkiem homogenizowanym

Myślę i wiem, że najbardziej smaczne dania rodzą się pod wpływem chwili, kiedy z niczego chce się zrobić coś pysznego. Przepis został stworzony przed chwilką, a omlet wyszedł puszysty, delikatny i kremowy :-)


Na jedną porcję potrzebne są:

1 jajko
połowa dojrzałego banana
2 łyżki serka homogenizowanego
szczypta soli
szczypta cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
1 łyżka mąki, najlepiej z pełnego ziarna ( zmieliłam płatki owsiane)
odrobina masła

Jajko wbij do małej miseczki i ubijaj mikserem do podwojenia objętości. Możesz użyć też widelca. Dodaj serek, mąkę, cukier waniliowy, sól, wymieszaj. 1\4 banana pokrój w bardzo drobną kostkę i połącz z resztą składników. Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła, po jego rozpuszczeniu wlej zawartość miseczki. Smaż na małym ogniu tylko z jednej strony, kiedy spód się zarumieni złoż omlet na połowę, zostaw chwilę na małym ogniu i zsuń na talerz. Udekoruj bananem i serkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz