Jabłecznik piernikowy wprowadził nas w świąteczny nastrój. A działo się to za sprawą zapachu miodu, cynamonu, imbiru i innych piernikowych przypraw. Ciasto na opak z użyciem naczynia żaroodpornego to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych wypieków.
Składniki:
3 duże jabłka
1/4 szklanki wody
2 łyżki miodu
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000
1/2 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki musu jabłkowego
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego
2 jajka
1/4 szklanki wody
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w talarki. Przełóż do garnka, zalej 1/4 szkl. wody, dodaj 2 łyżki miodu i gotuj pod przykryciem kilka minut, aż jabłka staną się miękkie.
W misce wymieszaj wszystkie suche skladniki. Jajka roztrzep w misce i dodaj do suchych skladników razem z 1/4 szkl. wody, musem i płynnym miodem. Wymieszaj dokładnie łyżką.
Do naczynia żaroodpornego przełóż jabłka, a na wierzch wylej ciasto. Zapiekaj bez przykrycia 35-40 minut (patyczek włożony do ciasta powinien być suchy). Po upieczeniu ciasto oddziel od brzegów naczynia, nałóż przykrywkę i szybkim ruchem obróć ciasto tak, aby jabłka były na górze. Zsuń jabłecznik piernikowy na ozdobny talerz. Najlepiej smakuje na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz