poniedziałek, 22 grudnia 2014

Świąteczne pierniczki z mąki żytniej



Składniki:

około 500-600 g mąki żytniej typ 720
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
pół szklanki płynnego miodu
200 g roztopionego masła
200 g cukru pudru
łyżeczka imbiru
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżka kakao

Masło, cukier i jajka utrzyj na gładką masę. Przyprawy wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąkami. Łącz stopniowo mąkę z masą. Ugniataj.Ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je, wykrawaj pierniczki. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut.







Do ozdabiania pierników przydatny będzie lukier wykonany np z białka (1 sztuka) i cukru pudru (szklanka).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz