środa, 26 listopada 2014

Gnocchi pełnoziarniste

Gnocchi to włoskie kluseczki z ciasta makaronowego lub ziemniaczane o charakterystycznym kształcie i zdobieniach. Pomyślałam, aby odrobinę zmienić recepturę. Szczypta kurkumy i mąka pełnoziarnista wypełniły moje gnocchi, przez co stały się bardziej wartościowe.

Składniki:
300 g ugotowanych ziemniaków
mąka pełnoziarnista ok 100 g ( niepełna szklanka)
jajko
sól, pieprz do smaku
kurkuma do zabarwienia - szczypta

Ziemniaki po ugotowaniu przestudź i przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem na puree. Przełóż je do miski, dodaj mąkę, sól, pieprz, kurkumę oraz roztrzepane jajko, połącz dokladnie wszystkie składniki. W razie potrzeby dodaj mąkę. Ciasto powinno być delikatne, miękkie i wilgotne, ale nie powinno kleić się do rąk. Podziel je na 2-3 części. Z każdej uformuj długi wałek i odcinaj małe kluski. Ozdabiaj za pomoca widelca. Gotuj w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.



Sposób podania zależy od upodobań, ale jest w czym wybierać. U mnie dziś z sosem pomidorowym i mozzarellą ( większa część do sosu, reszta do posypania).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz