wtorek, 11 listopada 2014

Pyzy/ Pampuchy / Kluski na parze

Pyzy, Pampuchy, Kluski na parze - jak kto woli :-) Ten poznański przysmak podawany jest zazwyczaj z sosem mięsnym, ale i na słodko z roztopionym masłem i cukrem. To lekkostrawne urozmaicenie obiadu, ale czy robimy pyzy własnoręcznie jak nasze babcie? Niestety zazwyczaj wybieramy te ze sklepu. I choć większość z nich zawiera podstawowe składniki, to lista składników na niektórych opakowaniach pyz wydłuża się i spotykamy tam mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, ekstrakty, spulchniacze i inne psujące nasz zdrowie dodatki. Zatem powracam do zupełnych podstaw i przedstawiam moje domowe pyzy podane z sosem z mrożonych malin :-)



Składniki:

500 g mąki pszennej
30 g drożdży
szklanka mleka 2%
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego

1 krok - rozczyn. Dożdże utrzyj z cukrem, dodaj szklankę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut. 

2 krok - ciasto. Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą. Zrób na środku wgłębienie, wlej zaczyn, olej, wbij jajka. Wymieszaj drewnianą łyżka, następnie wyrabiaj rękoma. Ciasto powinno być elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

3 krok - kształtowanie. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią, aby pozbawić je powietrza. Uformuj dość gruby rulon i odkrajaj średniej wielkości kawałki ciasta. Kształtuj za pomocą dłoni okrągłe pyzy.

4 krok - parowanie. Możesz użyć garnka z nakładką do parowania, albo zwykłej gazy mocno naciągniętej na garnek. Do garnka wlej wode, zagotuj, ułóż na gazie pyzy, nakryj miską. Paruj ok 10 minut - sprawdź patyczkiem - jeśli będzie suchy pyzy są gotowe. Układaj je w dużych odstępach po max 5 sztuk, ponieważ zwiększają swoją objętoś 2-3 razy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz