Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
szklanka mleka 2%
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1 krok - rozczyn. Dożdże utrzyj z cukrem, dodaj szklankę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut.
2 krok - ciasto. Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą. Zrób na środku wgłębienie, wlej zaczyn, olej, wbij jajka. Wymieszaj drewnianą łyżka, następnie wyrabiaj rękoma. Ciasto powinno być elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3 krok - kształtowanie. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią, aby pozbawić je powietrza. Uformuj dość gruby rulon i odkrajaj średniej wielkości kawałki ciasta. Kształtuj za pomocą dłoni okrągłe pyzy.
4 krok - parowanie. Możesz użyć garnka z nakładką do parowania, albo zwykłej gazy mocno naciągniętej na garnek. Do garnka wlej wode, zagotuj, ułóż na gazie pyzy, nakryj miską. Paruj ok 10 minut - sprawdź patyczkiem - jeśli będzie suchy pyzy są gotowe. Układaj je w dużych odstępach po max 5 sztuk, ponieważ zwiększają swoją objętoś 2-3 razy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz