poniedziałek, 24 listopada 2014

Żytnie babeczki


Składniki:

szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
po szczypcie gałki muszkatałowej, kardamonu, imbiru
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów bez skórki drobno pokrojonych
3 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżki miodu
7 łyżek wody

Wodę, miód i cukier przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Sypkie składniki wymieszaj w większej misce. Jajko rozbełtaj w małej misce, banana rozgnieć i dodaj do sypkich składników razem ze słodkim syropem i olejem. Całość wymieszaj dokładnie łyżką. Przełóż do silikonowych foremek do muffinek lub papierowych papilotek. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz